Pikantny chłodnik pomidorowy a la gazpacho.
Potrzebujemy:
- 5 dojrzałych pomidorów
- Pomidory w puszce
- 0,5l przecieru pomidorowego (nie koncentratu
- 1 cebula
- Ząbek czosnku
- Czerwoną, zieloną i żółtą paprykę
- Pół czerwonej papryczki chili
- 3 gruntowe ogórki
- 1l soku pomidorowego
- 2-3 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego (jeśli ktoś lubi 1 łyżkę sosu sojowego)
- Natkę pietruszki, koperek, bazylie, sól, pieprz, paprykę ostra, czosnek niedźwiedzi.
Pomidory świeże parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również kroimy na mniejsze i blendujemy. Uważajcie, aby unikać pestek z chili, no chyba, ze ktoś lubi bardzo pikantnie :)
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy przecier pomidorowy, sok pomidorowy, ocet, olej.
Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy drobno posiekany koperek, bazylie oraz natkę.
Jeśli nie mam zbyt dużo czasu wrzucam przyprawy do blendera.
Na samym końcu dodajemy paprykę ostra, sol i pieprz- trzeba uważać, aby nie przedobrzyć.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Gotowy chłodnik dekorujemy listkami bazylii i czosnkiem niedźwiedzim i podajemy sam lub z pieczywkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz