czwartek, 7 sierpnia 2014

Obiadek na upalny dzień - chłodnik pomidorowy :)

 Pikantny chłodnik pomidorowy a la gazpacho.

 

Potrzebujemy:
  •  5 dojrzałych pomidorów
  •  Pomidory w puszce
  •  0,5l przecieru pomidorowego             (nie koncentratu
  •  1 cebula
  •  Ząbek czosnku
  •  Czerwoną, zieloną i żółtą paprykę
  •  Pół czerwonej papryczki chili
  •  3 gruntowe ogórki 
  •  1l soku pomidorowego 
  •  2-3 łyżki oleju lnianego 
  •  2 łyżki octu winnego lub balsamicznego (jeśli ktoś lubi 1 łyżkę sosu sojowego)
 Przyprawy wg.uznania
  •  Natkę pietruszki, koperek, bazylie, sól,  pieprz,  paprykę ostra, czosnek niedźwiedzi.
Przygotowanie:

 Pomidory świeże parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również kroimy na mniejsze i blendujemy. Uważajcie, aby unikać pestek z chili, no chyba, ze ktoś lubi bardzo pikantnie :) 
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy przecier pomidorowy, sok pomidorowy, ocet, olej. 
Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy drobno posiekany koperek, bazylie oraz natkę. 
Jeśli nie mam zbyt dużo czasu wrzucam przyprawy do blendera. 
Na samym końcu dodajemy paprykę ostra, sol i pieprz- trzeba uważać, aby nie przedobrzyć.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Gotowy chłodnik dekorujemy listkami bazylii i czosnkiem niedźwiedzim i podajemy sam lub z pieczywkiem. 

  Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz