wtorek, 24 lutego 2015

Kurczak & Batat & Szpinak - zdrowo i smacznie :)

Kolejne połączenie, które mile  mnie zaskoczyło. Kurczaka znam na wylot wiec doskonale wiedziałam, że i ze szpinakiem i z batatem będzie smaczny, bałam się jednak połączenia szpinaku i słodkiego ziemniaka. Szczerze mówiąc gdybym użyła mrożonego szpinaku ze śmietanką nie byłoby stresu, a że wzięłam się za świeży, a ten nie zawsze wychodzi smaczny troszkę się obawiałam- zupełnie  niepotrzebnie bo wyszło smakowicie :)Wiem, ze szpinak nie wygląda super apetycznie, no ale taki już jego urok- smakuje natomiast pysznie :)



Składniki na 1 porcję: 
  • 0,5kg świeżych liści szpinaku 
  • 1 większy batat
  • 1 mały filecik z kurczaka
  • 50gram kruchego sera feta (Hirtenkäse)
  • Polowa pomarańczy
  • Majeranek
  • Sol gruboziarnista
  • Pieprz
  • Czosnek świeży lub granulowany
  • Papryka słodka i ostra
  • Olej rzepakowy 
  • Maggi
  • Przyprawa do ziemniaków Prymat 

Kurczaka pokroiłam  w plasterki jako bitki, przyprawiłam pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i ostrą, majerankiem i wrzucialm na wysmarowaną olejem patelnie. Tradycyjnie gdy się przysmażył  dolałam wody i trochę maggi. Całość  dusiłam  do odparowania wody.


W trakcie gdy mięsko się dusiło przygotowałam batata - umyłam, obrałam, pokroiłam na mniejsze części, posmarowałam  olejem i posypałam  przyprawą do ziemniaków oraz solą gruboziarnistą. 
Piekłam ok 15-20 min w 200°C  po tym czasie był miękki w środku i chrupki na zewnątrz.


Szpinak dokładnie wypłukałam, następnie poddusiłam z dodatkiem soku z pomarańczy, pieprzem i  czosnkiem. Gdy już z pełnej patelni zrobiła się garstka dorzuciłam pokruszony ser i dusiłam do czasu gdy się rozpuścił . Co jakiś czas trzeba dodać odrobinę wody żeby serek się nie przypalał. 
Nie dodawałam soli ani maggi bo ser jest dość słony. 




 No i taką potrawa zajadałam się dziś :) 

Ps. postanowiłam że do szpinaku użyje soku z pomaranczy zamiast z cytryny aby nie wyszło za kwaśne i muszę przyznać, ze byl to strzał w 10 :) Ser feta ma tez delikatnie kwaskowy posmak, do tego cytryna...hmmm jakoś nie bardzo mi to podeszło. 





Zdrowo między posiłkami :)

Świeże soki są rewelacyjne nie tylko rano, jest to super zdrowa przekąska między posiłkami. Ciężko  na raz zjeść kilka marchewek, buraka, 2 jabłka czy  2 łodygi selera naciowego, paprykę, pomidora  i por...pijąc soki jesteśmy w stanie pochłonąć znacznie więcej warzy i owoców  niż  nam się wydaje.
Wypicie szklanki takiego soczku nie tylko dobrze nas nasyci, ale także naładuje witaminami.
A co najważniejsze...doskonale wiemy co jest w środku!





 Oczywiście soki i koktajle można przygotowywać wg. uznania. Ten chyba jest najprostszy, ale za to smakuje wyśmienicie :)

  • 1 kg marchewki
  • 2 średnie buraki
  • 2 średnie jabłka

Wszystko myjemy, kroimy w kawałki, które zmieszczą się do sokownika...przyciskamy i gotowe.
5 minutek i pyszny sok ląduje w szklance. Soku z marchewki wychodzi najwięcej tak wiec przygotowałam sobie w osobnych szklankach, a następnie wymieszałam. Uwielbiam tez czysty sok marchwiowy tak wiec resztę wypiłam nie mieszając :)