No to na naszego warzywniaka potrzebować będziemy :
- 1kg filetu z indyka
- 5 marchewek
- 1 seler( ok400g)
- 1 duży por
- 1 paprykę czerwoną
- 2 cebule
- 1 opakowanie Hirtenkäse czyli sera Feta(w moim przypadku z mleka krowiego)
- szczypta soli
- pieprz,
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- tymianek
- owoc jałowca
- paprykę słodką i ostrą
- czosnek niedźwiedzi
- maggi
- sos sojowy
- czosnek świeży 2 ząbki i granulowany
- olej rzepakowy
- musztarda sarepska
- chrzan
- naczynie żaroodporne lub rękaw do pieczenia
Indyczy filecik marynujemy - do kubeczka wlewamy olej rzepakowy 1 łyżkę sosu sojowego, następnie dodajemy : sol, pieprz, paprykę ostrą, majeranek, czosnek granulowany i 1 ząbek czosnku- przetartego.
Taką marynatą nacieramy indyka, na koniec posypujemy go papryka słodką i czosnkiem niedźwiedzim i odstawiamy na godzinkę lub dwie do lodówki.
W międzyczasie robimy farsz warzywny. Na dużych okach ścieramy marchew i seler , drobno kroimy por, cebule oraz paprykę czerwona. Warzywka delikatnie podsmażamy i dodajemy pieprz,czosnek granulowany, trochę papryki, majeranku i ser. Maggi dodajemy na końcu i tylko wtedy jeśli jest taka potrzeba. Robimy też pastę musztardowo-chrzanową- 5 łyżek musztardy i 1 łyżka chrzanu.
Filet z indyka kroimy w plastry rozbijamy na tyle ile to możliwe.
Plastry rozbitego indora smarujemy wcześniej przygotowana pasta musztardowo- chrzanową i nakładamy farsz. Zawijamy roladki. Ja do związywania roladek używam zwykłych krawieckich nici bo wykałaczki nie zawsze się sprawdzają. Zdarzyło mnie się kilka razy, że wykałaczka została gdzieś w roladce i goście musieli to wypluwać. Nici są bezpieczniejsze...usuwam je przed podaniem:)
Do naczynia wrzucamy jałowiec, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie. Na to wszystko układamy nasze roladki, smarujemy je olejem rzepakowym, obkładamy cebula i pieczemy.
Ja używam termoobiegu tak wiec w 180 stopniach 60-70minut. Wszystko zależy od piekarnika)
W międzyczasie trzeba roladki odwrócić i polewać sosikiem, który powstaje przy pieczeniu. Dzięki temu nie będą suche.
Przy użyciu rękawa do pieczenia po prostu pieczemy.
Sosik, kory powstaje w naczyniu i w rękawie jest tak intensywny, że możemy wykorzystać go do mięska lub ziemniaków dodając trochę wody i mąki ziemniaczanej.
Tak wyglądają już upieczone...a smakują rewelacyjnie :)
Życzę Smacznego :)
a to ser, którego używam