Praktycznie wszelkie przepisy na to danie są bardzo do siebie podobne i mało kto robi je w wersji light. Pewnie, że można, ale rybka gotowana i warzywka na parze w tym przypadku to nie to , to nie ten smak:) Ja osobiście przyrządzam na Wigilie i ew. jakieś większe domowe party czyli 2 razy w roku tak więc chyba można sobie pozwolić :)
Grecki mintaj lub dorsz w moim wydaniu jest jednak troszkę inny, a to dzięki temu,że używam soku pomidorowego.
Na "Greka" potrzebne nam będzie:
- ok 12 sztuk większego mintaja lub dorsza
- 10 dość dużych lub 20 mniejszych marchewek
- 3 korzenie pietruszki
- 1,5 małego selera lub 1wiekszy
- 1 por (3/4 - końcówkę zielonego odrzucam)
- 2 cebulki
- olej
- ok 100g masła
- mąka
- sol, pieprz
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
- ok 500ml soku pomidorowego
- Prymat przyprawa do Bruschetty 1/2 opakowania
- 2 łyżki ketchupu (ja używam kotlin light)
Jeśli kupujemy mrożone rybki oczywiście rozmrażamy je i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przygotowywanie
zaczynam od obrania warzyw, umycia, a następnie starcia ich na dużych okach. W
tym celu wykorzystałam męskie ręce... Bo niby, dlaczego faceci maja nie
pomagać w kuchni??? W końcu zjadają większość tego, co kobiety ugotują;-)
Pierwszy raz wykorzystałam przyprawę do bruschetty i muszę przyznać, ze komponuje się rewelacyjnie wraz z sokiem pomidorowym. Potrawa nabiera super aromatycznego smaku.
W tym przypadku 6 sztuk dorsza i 6 mintaja kroję na 3 części, solę, pieprzę i obtaczam w mące. Dalej tradycyjne smażenie, na gorący olej wykładamy rybki i smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru. Ryba w tak małych kawałkach smaży się szybko i przy nakładaniu nie trzeba dziabać, aby nałożyć porcyjkę, dlatego robię ją w mniejszych kawałkach, ale oczywiście każdy zrobi jak mu wygodniej.
Usmażoną rybkę odłuszczam na ręczniku papierowym, a następnie układam w naczyniu.
1 warstwa warzywka 2 rybka 3 warzywka 4 rybka 5 warzywka 6 rybka 7 warzywka.
Mój przepis jest na naczynie żaroodporne 5 litrowe. My zazwyczaj zajadamy się podając na zimno, ale w naczyniu żaroodpornym można spokojnie podgrzać w piekarniku i podać na ciepło.
Jeśli chodzi o przechowywanie pamiętajcie, że wszelkie potrawy z dodatkiem świeżej (smażonej cebuli) szybciej się psuja, tak wiec max 6 dni i powinno być to zjedzone.
U mnie takie naczynie 5 l. w 2 dzień świąt jest już pochłonięte więc nie muszę się martwic, ale jeżeli chcecie mieć rybkę do sylwestra radze zrobić ją bez cebuli dodając tylko por, w takim przypadku większą ilość.
Smacznej rybki życzę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz