czwartek, 8 października 2015

Paszteciki w cieście francuskim :)

Od dłuższego czasu chodzą za mną pierogi, codziennie obiecuje, że będę je robić, ale z braku czasu jakoś nic z tego nie wchodzi :) Na szczęście ktoś wpadł na genialny pomysł i ułatwił nam życie wymyślając ciasto francuskie....w dodatku "na wynos":) Tym sposobem zrobiłam nie pierogi, ale równie pyszne paszteciki w cieście francuskim. 




 Składniki:
  • Ciasto francuskie. Ja z braku czasu użyłam kupnego.
  • 500gram kapusty kwaszonej 
  • 300gram pieczarek
  • 500gram mielonej wołowiny
  • 2 łyżki dość rzadkiego serka topionego
  • sol morska
  • pieprz
  • cebula
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 3 listki laurowe
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • 1 kostka mięsna lub/ i łyżka lub dwie maggi  
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • pomidor
  • ogórek
  • sałata rzymska
  • ser mozzarella (ja używam light)
  • listki bazylii do dekoracji

Wykonanie:
 Kapustę kwaszoną opłukałam następnie podgotowałam(w malej ilości wody) na patelni wraz z kminkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Gdy woda całkowicie się wygotowała dołożyłam łyżkę maggi i troszkę ja podsmażyłam.

Cebulkę posiekałam i usmażyłam razem pieczarkami i mięsem mielonym dodając majeranek, paprykę słodką i ostrą,czosnek,  kostkę mięsna.

Po wystudzeniu wszystkie składniki przemieliłam doprawiłam do smaku i dla związania dodałam serek topiony.

Ciasto francuskie wyłożyłam na blaszkę, podzieliłam na części i wypełniłam farszem.

   

Pamiętajcie, że gotowe ciasto trzeba wyjąć z lodówki wcześniej, powinno mieć temp. pokojowa inaczej nie wyrośnie tak jak powinno i zamiast chrupiące będzie ciągnące.

Tak przygotowane paszteciki piekłam w piekarniku przez ok. 15 min w 180 stopniach-termoobieg.
Podałam z pomidorami, mozzarella, ogórkiem oraz sałatą rzymska, które dla smaczku skropiłam octem balsamicznym.


Smacznego :)